Lamentations

In het nieuwe programma van Kamerkoor Noord staan vier verschillende werken die elk hun licht schijnen op het passieverhaal. Medewerking wordt verleend door accordeonist Helena Sousa Estévez.

Programma:
Bach/Kuhnau – Der Gerechte kommt um
Alberto Ginastera – Lamentations of Jeremiah Op 44
Scarlati & Bach – Solowerken voor accordeon
Arvo Pärt – The Woman with the Alabastar box
Joseph Rheinberger – Stabat Mater Op 138

Kamerkoor Noord
Helena Sousa Estévez accordeon
Benjamin Bakker dirigent

Concerten:
Za 23 maart 2024, 20:00 uur
Nieuwendammerkerk Amsterdam
Deurverkoop €20,00 | Voorverkoop €15,00 bestel

Zo 24 maart 2024, 15:30 uur
Dominicus Kerk Amsterdam
Deurverkoop €20,00 | Voorverkoop €15,00 bestel

Toelichting:
De Passietijd wordt in Nederland gekenmerkt door de vele uitvoeringen van de bekende passies. Het lijden Jezus, zijn kruisiging onder Pontius Pilatus en zijn opstanding worden op allerlei manier herdacht, bezongen en gespeeld. Omdat de thema’s van lijden, sterven en verlossing ook in onze tijd nog steeds centraal staan, heeft Kamerkoor Noord een keuze gemaakt uit vier verschillende composities met elk hun eigen perspectief op het passieverhaal. Bij Arvo Pärt komen we het verhaal tegen van de vrouw die een albasten kruik met kostbare balsem over Jezus zijn hoofd giet. Pärt doet dit met lange noten en rustige frases wat een meditatieve sfeer geeft. Daar tegenover staan drie Lamentaties van de Argentijnse componist Alberto Ginastera. In zijn klaagzang horen het verdriet, de toorn van God en de weg naar hoopvolle tijden met een intense beleving. Een hele andere beleving vinden we bij het Stabat Mater van Joseph Rheinberger: een persoonlijke en emotionele benadering met heerlijke harmonieën en prachtige fuga’s, Romantiek pur sang.
Aan dit passieconcert toch een vleugje Bach: het motet Der Gerechte kömmt um is een bewerking van het motet Tristis est anima mea, dat behoorde tot de nalatenschap van Bachs voorganger als Thomascantor in Leipzig, Johann Kuhnau (1660-1722). Bach bewerkte het a capella werk voor koor en orkest.

Playlist: