Passieconcert

Kamerkoor Noord zingt Passiemuziek van Bach & Graupner in de Dorpskerk van Zunderdorp o.l.v. Benjamin Bakker

Zaterdag 18 maart, 20:00 uur
Dorpskerk Zunderdorp,
Achterlaan 12

Voorverkoop: €15,- uitverkocht
Deurverkoop: €20,- kerk is open vanaf 19:30 uur

Programma:

Anoniem O Traurigkeit, o Herzeleid
J.C. Bach Mit weinen hebt sichs an
J.H. Schein Herr, laß meine Klage für dich kommen
C. Graupner Gott will mich auch probieren (GWV 1121/14)
J.S. Bach Christ lag in Todesbanden (BWV 4)
J.C. Bach Es ist nun aus mit meinem Leben


Het tweede concertprogramma van Kamerkoor Noord past in deze tijd van het jaar, waarin we toeleven naar Pasen. In ons eerste programma stond de liefde centraal en nu is gekozen voor nog een grote menselijke emotie, namelijk die van het verdriet. Verdriet om het gemis van een dierbare, de pijn die we meemaken bij ziekte, de zorgen om de ellende in de wereld om ons heen. Niets was de mensen vreemd, in de periode waarin de barokmuziek die we uitvoeren ontstond. Wel klinkt er in bijna alle teksten die op muziek gezet zijn iets positiefs en hoopvols door, zelfs de droevigste passages.

Naast de bekende cantate Christ lag in Todesbanden van J.S. Bach, staat een nog volledig onbekend werk van Christoph Graupner op het programma. Graupner was een tijdgenoot van Bach met omvangrijk oeuvre. Hij genoot groot succes bij de Opera van Hamburg en werkte vele jaren in Darmstadt, waar hij meer dan 1400 cantates schreef. Zijn koraalmotet Gott will mich auch probieren, schreef hij in de eerste jaren als kapelmeester in Darmstadt. Een charmant en aanstekelijk koorwerk dat goed aansluit bij de cantate van Bach.

In deze vroege cantate van Bach herkennen we de oude stijl van Johann Kuhnau en Dietrich Buxtehude. De cantate is gebaseerd op een koraaltekst van Maarten Luther dat in elk deel een nieuwe variatie krijgt. De aria’s zijn nog niet op vrije dichterlijke teksten en daardoor ook nog sober van aard. Door deze deels door eenstemmig koor te zingen geeft dit een verassend mooi effect. Het programma wordt omlijst met motetten die wat tekst en beleving aansluiten bij het gekozen thema.

Kamerkoor Noord & Swes Barokorkest
Pieter Stam bas
Benjamin Bakker dirigent

Zaterdag 18 maart, 20:00 uur
Dorpskerk Zunderdorp, Achterlaan 12
Voorverkoop: €15,- Uitverkocht
Deurverkoop: €20,- kerk is open vanaf 19:30 uur